Finland

Geografiskt läge och befolkning

Finland finns på den norra halvan av jordklotet och ligger mellan Sverige och Ryssland. Norge är Finlands granne i norr ...

Staten och kommunerna

Finland blev självständigt den 6 december 1917. Innan detta stod Finland under det ryska väldet från 1809 till 1917, även om ...

Näringsgrenar

Skogsindustrin är fortfarande en viktig näring och var tidigare en av huvudnäringarna i Finland. Skogen har kallats ...

Att vara invandrare i Finland

Invandrare har samma rättigheter och skyldigheter som finländare. Invandrare har rätt att utöva sin egen religion samt fira ...

Familjemedlemmarnas ställning

I Finland är män och kvinnor jämlika. Nästan 50 procent av regerings- och riksdagsledamöterna är kvinnor. ...

Seder och bruk

Att skaka hand och att nicka är vanliga sätt att hälsa på varandra i Finland. Nära vänner och släktingar kan hälsa på varandra ...

Natur

Finland har fyra tydliga årstider: vår, sommar, höst och vinter. Temperaturen varierar mycket under de olika årstiderna. ...




Geografiskt läge och befolkning

Finland finns på den norra halvan av jordklotet och ligger mellan Sverige och Ryssland. Norge är Finlands granne i norr och Estland ligger söder om Finland. De officiella språken i Finland är finska och svenska. Cirka 5,5 miljoner människor bor i Finland. Ungefär 200 000 personer har ett främmande språk som modersmål i Finland.

Finland har lagstadgad religionsfrihet. Kristendom är huvudreligion. Det största kyrkosamfundet är det evangelisk-lutherska (80 %) och efter detta det ortodoxa (1 %). I Finland bor tiotusentals muslimer. Övriga religiösa samfund är exempelvis Jehovas vittnen, frikyrkan i Finland, Katolska kyrkan och Finlands Adventkyrka.

Staten och kommunerna

Finland blev självständigt den 6 december 1917. Innan detta stod Finland under det ryska väldet från 1809 till 1917, även om Finland var autonom, dvs. hade lite egen makt att fatta beslut. Före detta hörde Finland till Sverige i sexhundra år.

Finland är en demokratisk republik. Finlands statsöverhuvud är presidenten, som väljs genom val vart sjätte år. Samma person kan vara president under högst två på varandra följande mandatperioder.

Alla kvinnor och män i Finland som fyllt 18 år har rätt att rösta. I Finland fick kvinnorna rösträtt redan år 1906 som ett av de första länderna i världen. Finland är ett land med flerpartisystem, där det för närvarande finns åtta partier.

Finlands riksdag stiftar lagarna och fattar beslut om statens budget. Riksdagen har tvåhundra riksdagsledamöter. Riksdagsledamöterna väljs genom val för fyra år åt gången. Regeringen bereder och genomför riksdagens beslut. Regeringen utgörs av statsministern och de övriga ministrarna.

Finland är indelat i kommuner som har självstyre. Kommunerna har rätt att driva in kommunalskatt av invånarna och fatta beslut om sin budget. Kommunerna är förpliktade att anordna tjänster för sina invånare, såsom hälso- och socialvårdstjänster samt grundläggande undervisning.

Näringsgrenar

Skogsindustrin är fortfarande en viktig näring och var tidigare en av huvudnäringarna i Finland. Skogen har kallats Finlands gröna guld och största delen av Finlands yta utgörs av just skog. Jordbruket är fortfarande en viktig näringsgren, men sysselsätter endast ett litet antal finländare eftersom det har mekaniserats.

Finland blev industrialiserat på 1950-talet. Industrins utveckling inkluderade Finland i den ekonomiska utvecklingen i Europa. Bland annat skeppsbyggnadsindustrin och skogsindustrin har varit betydande industrigrenar. Under de senaste årtiondena har informationsteknologin blivit en betydande industrisektor, vars plats under de senaste åren har övertagits av spelindustrin. Datateknik- och servicebranscherna är branscher som sysselsätter ett betydande antal personer i Finland.

Att vara invandrare i Finland

Invandrare har samma rättigheter och skyldigheter som finländare. Invandrare har rätt att utöva sin egen religion samt fira egna religiösa och andra högtider. Invandrare har grundat religiösa samfund och samlingslokaler runt om i Finland. Finländare är i allmänhet positivt inställda till invandrare men även motstånd förekommer. Diskriminering är dock förbjudet enligt finsk lag.


Familjemedlemmarnas ställning

I Finland är män och kvinnor jämlika. Nästan 50 procent av regerings- och riksdagsledamöterna är kvinnor. Största delen av kvinnorna arbetar utanför hemmet och männen deltar i hushållsarbetet och vården av barn. Våld mot kvinnor inom familjen är ett brott, liksom allt våld mot en annan person hemma eller utanför hemmet.

Barn har en bra ställning i Finland. Mödrarådgivningen tar hand om barnet redan före födseln. Du får inte slå eller lugga ett barn. Finland har ett bra dagvårdssystem och alla barn mellan 7 och 16 år går i grundskolan.

Seder och bruk

Att skaka hand och att nicka är vanliga sätt att hälsa på varandra i Finland. Nära vänner och släktingar kan hälsa på varandra med en kram. I stora städer hälsar man vanligtvis endast på sina bekanta. När man hälsar ska man se varandra i ögonen.

Finländare är ofta försiktiga då de inleder en diskussion med en främling. Därför kan finländare till en början uppfattas som tysta och buttra. Vanligtvis ber finländare inte ofta om ordet vid offentliga tillställningar och går ofta rakt på sak.

Jämlikhet och rättvisa är viktiga värden för finländare. Likaså värderar finländare ärlighet och att man håller det man lovat. Arbete och flitighet värderas högt. Punktlighet och att man håller sig till överenskomna tider är viktigt.

Många finländare dricker rikligt med alkohol särskilt på veckosluten och vid särskilda högtider, vilket kan förvirra en invandrare som är ny i Finland. Riklig användning av alkohol orsakar folksjukdomar och även problem i familjer.

Natur

Finland har fyra tydliga årstider: vår, sommar, höst och vinter. Temperaturen varierar mycket under de olika årstiderna. Vädret kan också variera stort i landets olika delar. Det är kallare i norra Finland än i södra Finland.

Vår

Våren börjar i mars och pågår till maj. På våren smälter snön och isen. Naturen vaknar till liv igen. Träden får löv och växterna börjar gro. Människorna börjar röra sig mer ute och gläder sig åt att ljuset återvänder.

Sommar

Juni, juli och augusti är sommarmånader. Juli är den varmaste månaden. På sommaren är det ljust även på kvällen och natten eftersom solen går ner sent och upp tidigt. På sommaren tillbringar finländarna mycket tid utomhus tillsammans. Det sociala livet är livligare och människorna är mer utåtriktade. Sommaren är även semestertid.

Höst

Hösten börjar i september och pågår till november. På hösten blir vädret kallare och det regnar mycket. Löven faller från träden. Dagsljuset minskar och vädret blir svalare. Förbered dig på detta genom att skaffa varma kläder. På hösten koncentrerar sig människorna på att arbeta, studera och syssla med hobbyer.

Vinter

December, januari och februari är kalla vintermånader i Finland. På vintern snöar det och marken täcks av snö. Den ljusa tiden av dygnet är kort. Februari är årets kallaste månad. För att klara sig i det kalla vädret ska man klä sig i varma kläder och lära sig klä sig i lager. På grund av vädret tillbringar människorna mycket tid inomhus, där det är varmt, men vardagslivet fortsätter.

Ladda ner denna sidas innehåll i PDF-format här.